Nepřipodobňujte se tomuto světu, nýbrž přeměňujte se obnovou své mysli, abyste tak rozpoznávali, co je vůle Boží, co je totiž dobré, co příjemné a co dokonalé.

Sub Tuum Praesidium / Pod ochranu tvou

16. 1. 2013 20:18
Rubrika: Modlitby

Sub Tuum Praesidium / Pod ochranu tvou

Pod ochranu tvou je jedna z tradičních mariánských křesťanských modliteb. Doložena je již na řecky psaném egyptském papyru z poloviny třetího století jako součást vánoční liturgie koptské církve. Je nejstarší dochovanou modlitbou k Marii jakožto Bohorodičce. Používá se v koptské, byzantské, ambroziánské i římské liturgii. Modlitba byla přeložena i do mnoha moderních jazyků a mnohokrát zhudebněna. V katolické církvi je modlitba spojena s částečnými odpustky.

V české, polské či německé verzi pak na původní modlitbu bezprostředně navazuje závěr, který v původních verzích není (viz níže).

 (převzato z http://cs.wikipedia.org)

Sub tuum praesidium confugimus, Sancta Dei Genetrix.

Nostras deprecationes ne despicias in necessitatibus, sed a periculis cunctis libera nos semper, Virgo gloriosa et benedicta.

Amen.

Domina nostra, mediatrix nostra,  advocata nostra, tuo filio nos reconcilia, tuo filio nos commenda, tuo filio nos repræsenta.

Pod ochranu tvou se utíkáme, svatá Boží Rodičko.

Neodmítej naše prosby v našich potřebách, ale ode všeho nebezpečí vysvoboď nás vždycky, Panno slavná a požehnaná!

Amen.

Paní naše, prostřednice naše, orodovnice naše, u Syna svého nám smilování vypros, Synu svému nás doporuč, k Synu svému nás doprovoď.

Zobrazeno 1317×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio