Nepřipodobňujte se tomuto světu, nýbrž přeměňujte se obnovou své mysli, abyste tak rozpoznávali, co je vůle Boží, co je totiž dobré, co příjemné a co dokonalé.

Angelus / Anděl Páně

17. 1. 2013 20:52
Rubrika: Modlitby

Angelus  / Anděl Páně

Anděl Páně se modlí třikrát za den ve zvláštní čas: v 6 hodin ráno, 12 hodin a v 6 hodin večer. Tradičně je recitován vkleče, zatímco zvoní zvon. V průběhu doby velikonoční se Anděl Páně nahrazuje písní „Vesel se, nebes Královno“, což bylo zavedeno v roce 1743.

Původ modlitby Anděl Páně bezpochyby leží ve zvyku z 11. století modlit se tři Zdrávasy při večerním zvonění. Papež Řehoř IX. (zemřel 1241) nařídil, aby se večer zvonilo na připomenutí lidem, že se mají modlit za Křížové výpravy. V roce 1269 sv. Bonaventura vyzýval věřící, aby přijali františkánský zvyk modlit se při večerním zvonění tři Zdrávasy. Papež Jan XXII. těm, kdo dodržují tuto praxi, udělil odpustky v roce 1318 a znovu v roce 1327. Zvyk modlit při ranním zvonění nejspíš pochází z mnišského zvyku modlit se tři Zdrávasy při zvonění na Primu. Polední modlitba nejspíš vznikla z páteční polední upomínky na Utrpení Páně.

Papež Kalixt III. (1455-1458) doporučil tuto praxi jako modlitbu za ochranu proti tureckým invazím běžným v té době. V 16. století se forma této modlitby ustálila a od 17. století se stala velmi populární. Papežové jako Benedikt XIV. ,LevXIII., Pius XI. a Pius XII ji doporučovali. V novější době o ní psali papež Pavel VI. v „Marialis Cultus“ a papež Jan Pavel II držel každotýdenní Anděl Páně na náměstí sv. Petra. Částečné odpustky jsou uděleny těm, kdo se tuto modlitbu zbožně modlí podle liturgické doby.

(převzato z http://www.preces-latinae.org)

V. Angelus Domini nuntiavit Mariae;
R. Et concepit de Spiritu Sancto.

Ave Maria...

V. Ecce ancilla Domini.
R. Fiat mihi secundum verbum tuum.

Ave Maria...

V. Et Verbum caro factum est.
R. Et habitavit in nobis.

Ave Maria...

V. Ora pro nobis, sancta Dei Genetrix.
R. Ut digni efficiamur promissionibus Christi.

Oremus:
Gratiam tuam, quaesumus, Domine, mentibus nostris infunde; ut qui, Angelo nuntiante, Christi Filii tui incarnationem cognovimus, per passionem eius et crucem, ad resurrectionis gloriam perducamur. Per eundem Christum Dominum nostrum.

R. Amen.

V. Anděl Páně zvěstoval Panně Marii
R. a ona počala z Ducha svatého.

Zdrávas, Maria...

V. Maria řekla: Jsem služebnice Páně,
R. ať se mi stane podle tvého slova.

Zdrávas, Maria...

V. A Slovo se stalo tělem
R. a přebývalo mezi námi.

Zdrávas, Maria...

V. Oroduj za nás, svatá Boží rodičko,
R. aby nám Kristus dal účast na svých zaslíbeních.

Modleme se:
Pane, poznali jsme andělské poselství o vtělení Krista, tvého syna; Vlej nám, prosíme, do duše svou milost, ať nás jeho umučení a kříž přivede ke slávě vzkříšení. Skrze Krista, našeho Pána.

R. Amen.

Zobrazeno 1122×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio